Inbraakpreventie Tips

Inbraakpreventie – maak het ze niet makkelijk!

Je kan zelf veel doen om een inbraak te voorkomen. Neem een uurtje de tijd en kijk door de ogen van een inbreker. Loop door je huis en tuin en je zal merken dat sommige dingen echt veel beter kunnen. Hier de tips voor inbraakpreventie.

Veiligheidssloten

Zijn alle sloten van de buitendeuren en garage goedgekeurde sloten? En hebben ze ook allemaal een veiligheidsbeslag? Zit er maar één slot op de deur of is het een meerpuntsslot? Zitten er al anti-inbraakstrip op de buitendeuren? Hoe meer moeite een inbreker moet doen, hoe eerder hij de inbraak zal staken. Goedgekeurde SKG sloten in combinatie met een veiligheidsbeslag vertragen een inbraak. Hebben uw sloten wel het politiekeurmerk veilig wonen? Vraag een slotenmaker om advies!

Ramen en deuren

Controleer alle sluitingen van ramen, schuifpui en bovenlichten. Zitten er raambomen op die je op slot kunt doen? Inbrekers laten een klein kind door een raamopening van nog geen 20 centimeter kruipen, waarna het openen van het raam kinderspel wordt, of slaan een ruitje in om daarna de raambomen te openen. Monteer daarom een doorklimbeveiliging of barrièrestang voor het bovenraampje en plaats goedgekeurde raambomen met een slot – maar laat het sleuteltje er niet in hangen! Leg een passend balkje in de rails van de schuifpui zodat deze niet van buiten opengeschoven kan worden.

Loop eens door je huis

Loop door de tuin – ook eens in de avond. Inbrekers kunnen ‘s avonds ongezien je huis observeren. Zorg voor een goede tuinverlichting met schemer- of tijdschakelaar. Plaats bij voor- en achterdeur een buitenlamp met bewegingsmelder.

Zorg dat klimmateriaal zoals vuilcontainers, decoratieve trapjes of bankjes en ladders vast liggen. Veranker ze met een ketting aan de muur of met een anker in de grond. Het is dan een stuk lastiger voor de inbreker om via de bovenverdieping binnen te komen.

Maak er een gewoonte van

Leer jezelf en je gezinsleden aan om alles af te sluiten. Ook als je heel even naar de buren loopt of beneden zit te werken: sluit de ramen en deuren waar je geen direct zicht op hebt.

Veiligheidscamera’s en alarmsysteem

Moderne elektronische inbraakpreventie heet domotica. Hierbij kan je door middel van je smartphone of internet vrijwel alles in je huis op afstand besturen. Ben je vergeten de alarminstallatie te activeren, dan kan je dat alsnog vanaf je smartphone regelen. Door middel van bewegingsmelders en camera’s kan je op afstand zien wie er bij de voordeur staat. Met deze moderne manier van beveiligen kan je zelfs je audio installatie, luxaflex en verlichting bedienen, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.

Maak het inbrekers niet te makkelijk!