Termen

Actieve bewegingsmelder
Dit bestaat uit een set apparaatjes (zender en ontvanger) die een onzichtbare “hek” vormt. Wanneer een straal wordt onderbroken, wordt er een alarm getriggerd.

Alarmgever
Een apparaat die geluiden of visuele signalen geeft wanneer er bijvoorbeeld een alarm afgaat. Dit kan een sirene zijn of een zwaailicht.

Alarminstallateur
Persoon die alarmapparatuur installeert en onderhoud. Is hij in dienst van een Borg-gecertificeerd bedrijf, dan heeft diploma’s nodig en is hij gekeurd op betrouwbaarheid.

Bewegingsmelder (PIR)
Dit is een kleine detector die infrarood warmte detecteert van personen of dieren. Afhankelijk van het doel, kun je hem zodanig instellen of een speciale lensje er voor plaatsen, om de detector alleen personen te laten detecteren.

Codebedieningspaneel
Een paneel/toetsenbord waarmee de gebruiker met zijn persoonlijke code het alarmsysteem in- of uitschakelt. Het is ook mogelijk om met een tagje het alarmsysteem in- of uit te schakelen. Het paneel staat in verbinding met de centrale van het alarmsysteem.

Dome camera
Een half bolvormige camera die aan het plafond is gemonteerd of op een beugel.

Dummy camera
Nep camera die vaak niet van een echte is te onderscheiden.

DVR
Digitale Video Recorder. Dit is een recorder die de camerabeelden opneemt. Ook kun je de beelden achteraf bekijken. De beelden worden vaak op een hard schijf opgeslagen. Sommige recorders hebben de mogelijkheid om de beelden gelijktijdig op te nemen en af te spelen (duplex of triplex)

Glasbreukmelder
Deze melder detecteert het breken van glas. Hij reageert op het breken van glas. In de melder is een microfoon ingebouwd die het breken van glas herkent.

Gronddetector
Deze detector meet drukverschillen in de grond. Zodra een persoon of voertuig erover heen rijdt, wordt er een alarm getriggerd.

Magneetcontact
Deze wordt gemonteerd op ramen en deuren of andere bewegende delen. De detector bestaat uit 2 delen. De zender en de magneet. Wanneer het contact tussen deze 2 is verbroken, wordt er een alarm getriggerd.

Trillingsdetector
Deze detector neemt trillingen waar. Hij wordt vaak op deuren, kluizen, ramen etc. gemonteerd.